Toturial : Header Transparent

Olla,Toturail kali ini,Nani reka sendiri.Hearder Transparent.Kalau tak Nanie dah boleh buat Haerder Transparent..tapi Nanie punya blog tak boleh nak buat...:( .
Ok,Jom kita buat sekarang!!
First pegi Photoscape...
Mula2 bukak editor -> menu...Nampak tak dalam gambar tu ada wrn kotak hitam.Yang tulah Menu!!
Then...

Betulakan Height dan Width.Kepada sesiapa yang tak nampak boleh tekan picture tu supaya nampak lebih besar :)

Than..korang ikut je arrow yang nanie bg tu..dan Save.

Hijirah Ke GIMP 2 pulak


Tekan file-->Open ambil header yang korang nak transparentkan tadi.Then,tekan right click pilih layer-->Transparent-->Add Alpha Channel


Tekan icon fuzzy select tool click kat header tersebut.
Click icon eraser tool,korang padam bahagian putih tu.
 

 Dah Selesai korang tekan right click.File-->Save as


Tick resolution and save creation time SAHAJA

Korang upload header kat photobucket then ambil direct link.

Sekian itu sahaja Tutorial pada hari ini....Kalau tak faham langsung jangan buat tau,takut rosak pulak blog korang.Bg sesiapa yang faham sikit tu,trylah buat!!Selamat Mencuba!!
PENAT GILA BUAT TOTURAIL INI,JGN LUPA KOMEN TAU!!!

 

2 cute elephant:

Nurissa Iman ♥ said...

Adik Comel ;) Cena nk buat ta rety ;))

Nanie Eeteuk said...

nanti saya bagi Tuto ya..

Post a Comment

Assalammualaikum + annyeong, :)

Komen di sini ya!!
Satu perkataan pun tak pe...hehehe
Komen banyak2 tau!!

 
Tempelate Designed by Nanie| Copyright-2011 Protected | Infinite
Fly away